Výber kuchyne je zlomový okamih

Dom a byt

Marek 08.04.201519941

Výber kuchyne je zlomový okamih

Kuchyňa. Miesto pre stretnutia rodiny, trávenia spoločných chvíľ, tu sa vytvára atmosféra tepla domova. Pri výbere kuchyne by sme mali preto byť dôslední a poobzerať sa dôkladne a zvážiť všetky možnosti.  Peter Janiga zo spoločnosti Furnier nás preto zasvätil do tajov výberu pekných a funkčných kuchýň.

Chladnička patrí do každej kuchyne

Na začiatku musí nastúpiť klasický pragmatizmus. Kuchyňa sa zväčša rozdeľuje na tri časti. Prvá je sklad potravín, či už veľká chladnička, potravinová skriňa, alebo komora. „Veľkosť týchto priestorov treba navrhnúť podľa počtu rodinných členov, vzdialenosti od obchodu s potravinami, náročnosti na prípravu potravín,“ hovorí o výbere Peter Janiga a dodáva, že v prípade, ak máme chladničku v otvorenom priestore, odporúča sa použiť vstavaný spotrebič, ktorý vizuálne nebude prekážať. Ideálne je ale chladničku umiestňovať mimo zón, ktoré sa prehrievajú, napríklad, čo najďalej od výhrevných telies, radiátorov.

Potravinové skrinky aj ich dôležitosť

Potravinovú skriňu ideálne plánujte podľa toho na čo ste zvyknutí. „Najlepšie je si zmerať koľko centimetrov potrebujete. Napríklad 50 cm polička na nádoby s múkami a podobne. Lepšie sú vždy plytšie police, kde je len jeden rad vecí a pri výbere Vám nič nebráni a každá nádoba má presné miesto. Táto polica je na cestoviny, tu máme koreniny a podobne,“ radí Peter Janiga z firmy Furnier. V prípade komory nezabúdajte na prirodzené vetrania a v prípade novostavieb na výmenu vzduchu, ktorá je nutnosťou v zdravo fungujúcej komore. Rovnako aj teplota by nemala presiahnuť 18 stupňov.

Pracovná zóna musí byť hlavne praktická

Druhá dôležitá zóna je príprava potravín, umývanie a krájanie. Táto zóna by mala byť v nadväznosti na prvú. To znamená, aby keď vyberáte potraviny z chladničky a potravinovej skrine, máte si ich presne kam položiť. „Ideálne je mať pri chladničke začiatok pracovnej dosky, kam si priamo vyberáte potraviny, ktoré idete pripraviť. Dôležité je rovnako aj miesto na krájanie. Dobrá je pevná doska, ktorá sa nehýbe. V prípade, že je potrebné potraviny umyť, nemali by sme zabúdať na pomocný košík do drezu, alebo väčší drez,“ radí Janiga. Drezy môžu byť z rôznych materiálov: siligranit/ nerez/ keramika/ umelý kameň a podobne, ale aj rôznych tvarov – okrúhly, či obdĺžnikový, s odkvapkávacou časťou. V prípade väčších kuchýň sa počíta s dvojdrezom pre efektivitu prípravy jedla.

K drezom neodmysliteľne patrí aj batéria. Tu je rovnako veľké množstvo tvarov a materiálov. Odporúčame batérie s možnosťou prepnutia na sprchový režim. Nechajte si všetko ukázať v kuchynskom štúdiu, alebo v špecializovaných predajniach.

Variť s láskou a pohodlne

Tu všetko závisí od počtu jedál, ktoré chcete pripravovať naraz. Dnes nie je problém mať v kuchyni päťhorák – plynový sporák, ktorý je skvelým riešením pre veľké rodiny. Výber varných dosiek je tiež veľký. Na plynových horákoch je príprava jedla najzdravšia – pretože práve tu sa jedlo varí pri ideálnej teplote. Pre indukčných doskách nesmieme zabúdať, že aj hrnce a panvice musia byť vyhotovené na používanie indukcie. Elektrické varné dosky sú už dnes na ústupe a zväčša ich nahrádzajú práve indukčné dosky. Sú bezpečnejšie práve pre ich spustenie len v indukčnom režime. Na všetky otázky o presnom fungovaní nájdete na stránkach výrobcov. Pri malých kuchyniach je možné spojenie rúry a mikrovlnnej rúry. Pre tých, ktorí si potrpia na vyhriate taniere a vyššie kulinárstvo odporúčame výhrevnú zásuvku. Ak máte dostatok priestoru v kuchyni, dobrým riešením je rúra a mikrovlnná rúra osadená vo výške ramena, aby ste priamo videli, ako sa vám jedlo pripravuje. Neodmysliteľnou časťou varenia je aj digestor. Dnes postačujú digestory rekuperačné – s uhlíkovými filtrami, ktoré nám zachytávajú pary. Pri častom varení však odporúčame zapojiť digestor na vzduchotechniku domu. Dobrá dostupnosť korenín a olejov je dobrým základom pre efektívne varenie a chutné výsledky.

Nerezignujte na estetiku

Ako hovorí Peter Janiga zo spoločnosti Furnier, kuchyňa by mala spĺňať nielen funkčné kritériá, ale aj estetické. Navodenie pocitu príjemnej kuchyne možno dopomôcť čímkoľvek. Nie každá pekná kuchyňa musí byť aj drahá. „Našim klientom vždy odporúčame nadčasový dizajn a rýchle možnosti zmeny. Napríklad pri bielej kuchyni stačí vymeniť doplnky, pridať koberec behúň k linke a zavesiť farebné chňapky a nová kuchyňa je na svete. Každá výraznejšia farba podlieha farebným trendom a keď si vyberieme túto možnosť, musíme byť ozaj o farbe presvedčený,“ hovorí Janiga. Dnes je ponuka trhu naozaj veľká. Od farebných prevedení, povrchov až po detaily, akými sú úchytky, či vstavané spotrebiče. Najdôležitejšou časťou v kuchyni je ale správne osvetlenie. Nezabúdajte na osvetlenie pracovnej dosky, ale aj osvetlenie z digestora, aby ste priamo videli, čo pripravujete.

Existuje mnoho spôsobov, ako si vytvoriť kuchyňu, ktorú si zamilujete. S pomocou štúdia, alebo architekta sa určite dopracujete k vašej vysnívanej kuchyni, ktorá bude nielen pekná, ale hlavne funkčná.

 

 

 

Komentáre Disqus.
(0/5) 0 referencií
furnier

Náš šikovný tím architektov a interiérových dizajnérov sa už od roku 1997 profesionálne venuje…

Máte plnú hlavu projektov

okolo vášho domu, záhrady alebo rodiny?

Povedzte nám to a pusťte to z hlavy. Spojíme Vás s najlepšími dodávateľmi.
Hurá, poďme zariaďovať!
Táto webová stránka používa k zlepšeniu vašej skúsenosti súbory cookies. Ďalším používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií
Súhlasím